Seizoen 1, Aflevering 2
Online Marketing Vroeger en nu
In deze podcast gaat Chantal Bakker van GLOBAL LEXIS Online Marketing in gesprek met Karel Geenen. Karel is net als Chantal Online Marketeer en SEO specialist van het allereerste uren. Ze kijken samen terug naar Online Marketing en SEO – vroeger en nu – en voorzien de luisteraars van tips, tricks & tools om zelf mee aan de slag te gaan.
Contact met Karel Geenen
Wil je meer weten over Karel Geenen? Ga dan naar LinkedIn https://www.linkedin.com/in/karelgeenen/ of kijk op de webesite van KGOM https://kgom.nl/
2 maanden gratis podcasthosting
Zelf je eigen podcast beginnen? Ik mag je nu 2 maanden podcasthosting weggeven. Wil je daar gebruik van maken? Ga dan naar https://springcast.fm/ en voer de kortingscode in: miraclemarketing024
De transcriptie van de podcast
Online Marketin & SEO – Vroeger en nu
Welkom bij weer een nieuwe Miracle Marketing podcast. Deze keer heb ik Karel Geenen te gast. Karel en ik zijn beiden van het eerste uur als het gaat om online marketing en SEO. Een hoop te delen dus. Karel, vertel eens: hoe ben jij in de online marketing terecht gekomen? Of moet ik zeggen marketing?
Karel Geenen & Online Marketing
Ja, allereerst dank voor de uitnodiging. Hoe ben ik in de marketing/online marketing terecht gekomen? Nou, dat is altijd een hele leuke vraag en ik ga inderdaad inmiddels al heel wat jaartjes mee, dus dan moeten we terug naar rond het jaar 2000. Toen ben ik samen met een compagnon en een goede vriend van mij een webwinkel gestart. Wij verkochten in die tijd elektronica, dus dan moet je denken aan mobiele telefoons et cetera. Onze concurrenten waren op dat moment ook de cool blues, dus Pieter Zwart. Ondanks dat het toen nog geen Coolblue heette, maar ik geloof ‘GSMshop’ of iets dergelijks. En toen zijn wij gestart met een eigen webwinkel. Het ging eigenlijk heel erg goed, er was toen nog maar heel weinig concurrentie. Alleen het grote nadeel met het product dat wij gekozen hadden, zijn de marges. Je mag gerust weten, in de elektronica dan praat je over marges in die tijd van 3 tot 8 procent. Nou dan kun je wel een hele leuke omzet hebben…
Ja.
Het eerst jaar van een paar honderdduizend euro, als je dan 3 procent marge hebt dan blijft er niet zo heel veel over. Maar ik kwam daardoor wel heel erg in aanraking met online marketing. Want je ging proberen hoger te komen dan de concurrenten, je ging kijken hoe kunnen we meer clicks naar onze website krijgen? We spraken toen nog echt over clicks. Dus zo ben ik eigenlijk in de marketing gerold, in de online marketing dus ook. En gaandeweg ben daarin doorgegaan, gingen ook steeds meer mensen mij vragen van ‘hé, kun je mij helpen?’. Nou op een gegeven moment ben ik dan een hele grote, of toen was hij nog niet groot maar het is een hele grote blog geworden, gestart over online marketing. En dan gaat op een gegeven moment de sneeuwbal rollen en dan word je op een gegeven moment als expert gezien binnen het vakgebied en dan gaat het heel snel. En toen is het ook heel snel gegaan, toen ben ik mijn huidige compagnon ook tegengekomen. Waar we sinds 2006, waar ik een online marketingbureau mee heb: KGOM.
Ja.
En dat heb ik nu in de afgelopen jaren gedaan. Maar zo ben ik dus begonnen met online marketing, met een eigen webwinkel erin gerold
Ja, dus eigenlijk zeg je ik ben via trial and error meteen met online marketing begonnen en niet zoals ik eerst offline en daarna de stap naar online gemaakt?
Nee klopt, ik wist eigenlijk al van heel jongs af aan dat ik ondernemer wilde worden. Dat heb ik eigenlijk ook meteen gedaan. Maar het is natuurlijk wel zo, je kunt ondernemer worden en ik hoorde het ook wel ooit: ‘Ja ik ben ondernemer, ik wil iets beginnen’.
Ja.
Het is ook wel lastig als je niet ergens een passie voor hebt of niet ergens heel goed in bent, om dan maar een idee te bedenken. Dus ik kwam er wel vrij snel achter, als ik een bedrijf wil starten, sowieso ligt marketing mij heel erg dus ik vind dat heel erg leuk. Maar als je een bedrijf wil starten, moet je wel ergens goed in zijn of je moet een idee hebben en mijn doel was om als expert gezien te worden op het gebied van online marketing. En als dat gelukt zou zijn, dan kun je daar ook een bedrijf rond bouwen en dat is ook gelukt.
Online Marketing & Content creëren
Ja, heel mooi dat je dat expliciet benoemd als een doel. Want doelstellingen vliegen je om de oren als het om marketing gaat. En wat ik ook heel mooi vind, zo herinner ik me jou ook, is dat jij enorm investeerde in de creatie van content. Er hoefde maar iets te gebeuren als het ging om online marketing of SEO en jij had er een uitgebreide blog over geschreven en dat is ook eigenlijk, ik schat nu zijn we zo’n twintig jaar verder en dat is waardoor ik jou ben blijven herinneren. Dus eigenlijk was je daar wel echt een voorloper in, als je bedenkt dat er nu heel veel gecommuniceerd wordt ook, zelfs vanuit Google zelf, dat het creëren van content, waarin je jezelf dus als expert neerzet, een hele belangrijke vorm van online marketing is. Ben je dat blijven doen?
Ja dat is eigenlijk, eigenlijk wat je nu zegt Chantal is de kern van online marketing en van hoog scoren in Google. Je moet maar één ding doen en dat is zorgen dat jij de autoriteit bent op jouw gebied. Dat is alles. Als jij ervoor zorgt dat jij de autoriteit bent, in ieder geval, vroeger was het nog de autoriteit zijn in de ogen van Google.
Ja.
Nu is het echt de autoriteit zijn. Ik heb me daar ook altijd op gericht, om niet Google voor de gek te houden maar ze altijd een stapje voor te blijven door als het ware op dezelfde manier als google te denken. Maar als jij er dus als bedrijf voor zorgt dat jij dus als autoriteit gezien wordt, dan kom jij bovenaan te staan in Google, maar dan zullen mensen ook eerder voor jou kiezen. Nou en hoe doe je dat inderdaad, dat is door jouw kennis te delen. Dus daar draait alles om. En Google is natuurlijk, een zoekmachine is heel erg content gebaseerd, dus mensen/bedrijven die veel content schrijven en publiceren en daar hun hun autoriteit en hun kennis in tentoonstellen, ja die komen ook automatisch eigenlijk hoger in Google. Waarom? Je krijgt meer linkjes, er komt meer tractie en dan kom je bovenaan te staan. Op jouw vraag, dat is wel een leuke vraag: ‘ben je dat blijven doen’?
Ja.
Als ik één ding, wat heeft het gemaakt dat ik nu sta waar ik nu sta? Dan is het de tijd die ik geïnvesteerd heb in het ontwikkelen van de content. Dus inderdaad, je geeft dat ook goed aan Chantal: vroeger, dan praat je over 2005, 2006, 2007… Iets eerder en iets later ook, als er iets geschreven werd over SEO, wat ik deed, of over online marketing… Ik las dat en ik ging daar over nadenken van hoe zie ik dat en ik schreef dat op en dat deelde ik met iedereen. Maar daar ging zo ontzettend veel tijd in zitten, dat als nu iemand aan mij vraagt… en dit was trouwens ook een zoekterm waar heel veel concurrentie op was.
Ja.
Dus ik wil hoog scoren op online marketing, ik wil hoog scoren op zoekmachine optimalisatie. Ik heb op al die zoektermen, hebben wij bovenaan gestaan. Op nummer één, jarenlang zelf. Op internet marketing… nou dat zijn echt wel termen waar je echt wel moeite voor moet doet. Maar dat kost dus zoveel tijd, want dan ben je gewoon letterlijk 10 tot 12 uur per dag bezig met content te schrijven en te reageren op andere mensen, nieuwsbrieven schrijven, je bent echt gewoon… Ja meer dan een fulltime taak was het toen al. En als je dan nu gaat kijken naar als bedrijven die hoog willen scoren en die komen bij ons. He, ‘Ik wil hoog scoren op hypotheek bijvoorbeeld in de regio hier’. Ja en dan doe je ooit een voorstel, dan zeg je nou dan kan ik zeg maar even iets, 1500 of 2000 euro per maand investering, ja dan vinden ze dat heel erg veel. Terwijl ik eigenlijk weet, als je echt wil scoren op die termen.
Dan is dat nog te weinig?
Dan is het nog veel te weinig, dan heb je twee man die daar fulltime mee bezig is.
Ja.
Op de vraag of ik het nu nog doe, ik doe het nu een stuk minder. Ik kan nog een stukje teren op de content die ooit geschreven is, dus dat is wel heel erg fijn. En op dit moment hebben we een bepaalde niche gekozen, waarin ik dat op een iets andere manier doe. En ik richt me dus ook niet meer op zoektermen als zoekmachine optimalisatie, internet marketing…
Nee.
Want uiteindelijk is het wel heel leuk en als je als online marketingbureau heel Nederland en alle producten en diensten die daarbij horen, als doelgroep hebt, dan is dat heel interessant. Maar wij hebben een aantal jaar geleden qua marketing een strategische keuze gemaakt om ons meer te richten op een bepaalde soort doelgroep en daar is het lastiger voor om echt te zeggen van ik wil daar bijvoorbeeld op online marketing scoren. Dat kan wel en mijn doelgroep zoekt ook wel op online marketing, ik kan alleen niet weten aan de hand van de zoekopdracht of het mijn doelgroep is. En dan kan ik daar wel heel veel tijd gaan investeren in die zoekterm, om daar bovenaan te staan, maar dan verkiezen wij nu andere methodes om autoriteit binnen die doelgroep op te bouwen.
Ja, je sluit eigenlijk ook wel aan bij wat ik daarop had willen zeggen. Want we zitten natuurlijk met een steeds grotere hoeveelheid concurrentie. Ik geef ook wel eens het voorbeeld van toen wij inderdaad zo begin, in mijn geval 2004, startten, waren er misschien tien websites in Nederland die iets over hypotheken zeiden. En als ik ze nu zou moeten tellen, dan ben ik weken bezig. Maar in ieder geval, de dynamiek in de online marketing is enorm veranderd. En zeker ook in SEO.
De vindbaarheid verhogen met SEO
Maar als ik jou een uitdagende vraag stel: ‘Wat vind jij, is SEO makkelijker of moeilijker geworden?’
Ehm veel moeilijker, het principe is eigenlijk hetzelfde gebleven. Ja ik zeg wel heel snel veel moeilijker, voor mij is SEO altijd even eenvoudig gebleven. En ik heb er vroeger ook veel video’s over gemaakt, doe ik trouwens ook een stuk minder nu. Maar één van mijn video’s die het ook heel goed deed op Youtube, was waarin ik uitlegde wat de Google gedachte is. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig iets wat ik ook al jaren aanhang. En de kern van dat verhaal is: Google wil niks anders dan zijn gebruikers tevredenstellen.
Ja.
Dat betekent, als iemand zoekt op iets dan wil jij dus de juiste zoekresultaten zo lang mogelijk op de pagina enzovoort, enzovoort. Als je die gedachte, dus gebruikers moeten tevreden zijn, als je dat hanteert in alle marketing die je doet, dus in al je online marketing, dan hoef je nooit aan Google te denken en kom je als het ware automatisch bovenaan. Dus het is ook iets wat ik tegen mijn klanten zeg, dan bellen ze mij van ‘Hé Karel, zal ik dit aanpassen op de website of zal ik dat onderaan toevoegen?’. Dan zeg ik: ‘Is dit beter voor jou bezoekers ja of nee?’ En als het nee is dan zeg ik ‘Ja, waarom zou je dat dan doen’? ‘Voor Google’, zeggen ze dan. Nee, Google die wil het voor de bezoekers. En daar heb ik me altijd aan gehouden. Dus in dat opzicht is het zeker niet moeilijker geworden. Feit is wel, er is veel meer concurrentie en dan komt ook op het punt… Uiteindelijk, vroeger hadden we makkelijk praten. Ik schreef over online marketing, daar waren nog vier of vijf inderdaad die dat deden. En ik was daar vrij vroeg mee begonnen, dus dan was het vrij makkelijk om daar bovenaan te blijven staan.
Ja.
Ja, nu is dat heel anders. Nu zijn al die budgetten ook naar online verschoven van veel grote partijen. Dus nu zijn er hele afdelingen bezig met SEO en daar kan ik als wat ik toen was, een student, daar zou je niet meer tegenop kunnen zeg maar.
Nee en je benoemt ook eigenlijk iets wat algemeen voor marketing geldt hè, het is niet alleen je bezoeker die je tevreden moet stellen, maar je schrijft eigenlijk… In marketing ben je eigenlijk altijd bezig met de ontvanger. Dus een potentiële klant, met de bezoeker en minder met jezelf. En ik zie dat het daar fout gaat op het moment dat mensen zelf hun teksten of hun SEO proberen te schrijven, dat ze te veel aan het vertellen zijn: wie ben ik en wat doe ik en waarom ben ik goed. Terwijl die die ontvanger, degene die dat leest, tevreden moet stellen wil die doorgaan in de volgende fase van SEO. En wat ik zelf ook wel merk is dat heel veel van onze SEO-klanten om het maar zo te zeggen, veel mondiger zijn geworden, veel meer ook al zelf weten en hebben geprobeerd en dat geeft natuurlijk ook een hele andere dynamiek. Maar zou jij misschien een leuk voorbeeld kunnen noemen, wat je voor een klant hebt kunnen betekenen?
Ja, daar kom ik zo zeker even op terug, ik vind het misschien wel heel even interessant op wat je net ook aangaf.
Ja.
Daar heb ik nog wel een leuke tip voor, inderdaad als je moet gaan schrijven op je website, ik merk dat heel veel ondernemers daar moeite mee hebben. De tip die ik hier kan geven is: neem een verkoopgesprek op, letterlijk opnemen, typ het uit, maak het enigszins op dat er wat koppen tussen staan en zet dat online en je zult zien dat die teksten het beste gaan scoren van jouw website en ook ten opzichte van jouw concurrentie.
Ja.
Want Google probeert dat ook steeds meer, daarin wordt een bezoeker ook echt aangesproken of worden vragen beantwoord van een bezoeker. Dus dat is nog eventjes een tip waar ik zeker naar zou kijken als je zelf teksten wil schrijven: neem een verkoopgesprek op, een echt verkoopgesprek en zet die tekst online.
Ja dat vind ik wel een hele goede, want ik merk inderdaad dat ik bij verkoopgesprekken automatisch allerlei adviezen en tips tevoorschijn haal, waarbij je echt zonder dat je het zelf in de gaten hebt, alle specifieke keywords al op natuurlijke wijze gebruikt. En ik denk dat dat ook één van de redenen is waarom Google ook dingen als podcasts gaat indexeren. Ik weet niet of ze al begonnen zijn, in ieder geval daar gaan de geluiden over. En je kunt natuurlijk eigenlijk alles transcriberen he, of het nu een video is of een podcast… Je kunt het opnemen, er zijn ook allerlei bedrijven voor en zou natuurlijk je op natuurlijke wijze content die aansluit bij jouw publiek zeg maar.
Ja, klopt.
En ja, dan kom ik ook al gelijk een beetje bij een ander onderwerp waar ik zelf altijd heel veel vragen over krijg, hoe gaan we dat doen met allerlei tools? Chantal, wat gebruik je? En dan denk ik oh help, wat zal ik eens zeggen? Want er zijn zo ongenadig veel SEO-tools en het is ook maar afhankelijk van wat iemand al aan voorkennis heeft, wat handig is. Mijn vorige podcast ging over data-analyse, daar alleen al kun je eindeloos veel tools voor bedenken. Maar zeker als het om SEO gaat, heb je daar misschien een tip voor?
Ja zeker. Ik zal ook meteen nog eventjes terugkomen op je vraag of ik voorbeelden heb…
Ja.
SEO successen
Over klanten die we succesvol hebben gemaakt. Ik heb niet één specifiek voorbeeld, maar ik heb er een aantal die ik als het ware samen heb gevoegd. Wat wij namelijk vaak zien is dat de bedrijven wel heel goed zijn in content maken, dat die bedrijven in ieder geval bij mijn klanten, die doen het heel erg goed. Alleen die zijn vaak weer net iets te veel gefocust op alleen die content en het verhaal wat ik net hield: houd je bezoekers in de gaten, neem een verkoopgesprek op, zet dat online… dat werkt. Maar helaas is Google ook nog steeds niet zo ver, dat hoe je die tekst ook op de website zet, dat ze dat altijd mooi kunnen indexeren et cetera. Dus wat wij dan altijd zien, is als een bedrijf wel goed is in het maken van content, maar ze scoren eigenlijk nog niet hoe ze zouden moeten scoren, dan ligt dat vaak toch wel aan de techniek. Dan zijn er bepaalde dingen die niet toegepast worden, soms zelfs pagina’s die helemaal niet geïndexeerd worden of slecht bereikbaar zijn. En dan zie je door een aantal slimme aanpassingen, bijvoorbeeld aan de URL-structuur of aan de site structuur, dat je in één keer wel gaat scoren. Dus dat is het succes wat wij zeg maar bij klanten behalen is dit er één van: de techniek op de juiste manier inzetten, zodat eigenlijk de kracht van zowel het bedrijf als onze kennis ervoor zorgt dat klanten veel hoger gaan scoren.
Ja, ik vat het altijd samen in vier dingen, de techniek moet op orde zijn. De structuur, dus de manier waarop je informatie en ook URLs aan elkaar linkt moet op orde zijn, intern en extern. De content moet op orde zijn en dan kom je inderdaad bij dat laatste stukje, het link builden, misschien wel het lastigste stukje, moet op orde zijn en dan heb je een voertuig waar brandstof in zit en dan gaat die SEO als een trein. Maar ik ben benieuwd Karel, je voorbeeld?
SEO tools
Ja, qua tools inderdaad. Wat trouwens nog wel een leuke anekdote is, of wat ik van de week tegenkwam: ik heb de vier dingen die jij nu benoemt…
Ja.
Voor mij zijn dat er altijd drie geweest: de content, de techniek en de populariteit. Maar die heb ik ooit in 2006 of 2007 heb ik daar uitgebreid over geschreven, video’s over gemaakt. En ik zag nog laatst iemand die maakte ook een video en die gebruikte exact dezelfde termen. Toen dacht ik wel even van het is al lang geleden dat ik erover geschreven heb, maar blijkbaar, want ik heb ook heel veel cursussen verkocht op het gebied van SEO, is dat toch wel blijven hangen.
Ja, precies.
En is dat op één of andere manier wel mee…
Dat wou ik nog zeggen, toen wij begonnen konden wij ook nog invloed uitoefenen op die hele SEO-wereld. Want we hebben het wiel gewoon moeten uitvinden…
Ja, klopt. Maar qua tools…
Yes.
De tools, waar ik sowieso mee zou beginnen… en ik ga er dus even vanuit dat er luisteraars zijn die in principe zelf ondernemer zijn en niet zozeer echte SEO’ers, want die kennen waarschijnlijk de meeste tools al.
Ja precies, hele goeie…
Maar ik zou sowieso, zorg dat je als bedrijf Google Search Console hebt geïnstalleerd. Dat is iets wat ik toch te vaak tegenkom dat dat niet gebeurt. Dus Google search console installeren en dan komen eigenlijk de grootste fouten die Google in ieder geval over jou vindt, naar voren. En als je nog niks met SEO hebt gedaan, dan is dat een hele mooie start. Begin daar eens en kijk daar eens welke kansen er nog liggen, dus daar zou ik sowieso mee starten.
Ja en je ziet ook heel mooi wat er dan gebeurt hè, dus of je inderdaad wel getoond wordt, hoe vaak, welke woorden. Dus je kunt zelf wel het idee hebben, ik heb op onderwerp X geoptimaliseerd, terwijl Google laat zien dat die pagina helemaal niet getoond wordt in verhouding.
Nee, precies.
Of te weinig op geklikt he, dat is natuurlijk een andere. Want uiteindelijk gaat het om conversie.
Ja, nee inderdaad. Dus dat zou voor mij een hele mooie start zijn. Daarnaast wat ik een hele belangrijke vind is de gebruiksvriendelijkheid van de website. Dan heb ik het met name eventjes over de snelheid…
Ja.
En de algemene gebruiksvriendelijkheid. De algemene gebruiksvriendelijkheid is lastig te testen, want dat is een stukje ervaring. Ik bedoel als ik een website zie, dan kan ik vrij snel zien van dit is niet helemaal volgens de conventies of dit kun je beter anders aanpakken. De snelheid zou je bijvoorbeeld een tool als GT Metrics kunnen gebruiken, eentje die ik zelf ook graag gebruik. Om al meteen goed een beeld te krijgen van waar staan we nu eigenlijk op het gebied van de snelheid of van de gebruiksvriendelijkheid. Dat is ook in het kader van de web vitals die Google vanaf volgend jaar zal introduceren. In een notendop: Google heeft aangegeven dat de gebruiksvriendelijkheid, snelheid van een website, een ranking factor gaat zijn. Een deel is al een ranking factor…
Ik wilde net zeggen inderdaad, dat is toch altijd al een ranking factor geweest?
Ja maar goed, de web vitals worden nu dus echt duidelijk een ranking factor. Er komt zelfs, is Google nu aan het testen, om in het resultaat aan te geven of een site voldoet aan de standaarden die Google daarvoor stelt.
Ja.
Maar goed, dat is dus iets wat ze nu ook in GT Metrics hebben ingewerkt en daar heb je dus eigenlijk snel een beeld bij van hoe snel laadt mijn website, waar liggen nog verbeteringen en kansen en voldoe ik aan de web vitals?
Ja.
Dus dat zijn twee tussen haakjes standaard tools, gratis tools die iedereen zo kan gebruiken. Belangrijke tip bij GT Metrics: doe dat niet alleen voor je homepage, maar eigenlijk voor alle type pagina’s die je hebt. Dat kan een contactpagina zijn, kan een categorie pagina zijn, product pagina. Heel belangrijk ook als je een e-commerce winkel hebt, een webwinkel hebt: zorg dat je ook je afrekenproces en dergelijke test. En een andere belangrijke is dat je dat ook regelmatig terug laat komen. Want daar zie ik het ook vaak fout gaan, ze testen dat één keer en that’s it. Zorg dat je dat regelmatig herbekijkt. Dat zijn twee gratis tools.
Ja, de klassieker van analyseren en optimaliseren hè?
Dat klopt.
Het houdt nooit op.
Nee.
SEO daar begin je aan en daar blijf je mee bezig
Ja.
En eigenlijk marketing in het algemeen.
Ja, eens. En ik merk het nu zelf ook, gewoon puur in de doelgroepen die veranderen. Ja je gaf al aan, we gaan al eventjes mee. Ja, het zijn hele andere tijden als in 2006. Als je bijvoorbeeld ook kijkt, ik heb het een tijdje in de gaten gehouden… sowieso natuurlijk vreemd en erg als je erover nadenkt, in die tijd was er geen social media, gewoon geen.
Nee, precies.
Gewoon niet, dat is best vreemd natuurlijk.
We spraken ook af hè, met marketeers onder elkaar gingen we naar een cafeetje om te kijken wat doe jij en…
Ja, ja ja. Ja, dat is inderdaad best absurd als je daarover nadenkt dat dat er toen gewoon allemaal nog niet was.
Ja.
Dus ja, dat is gewoon bijzonder als je erover nadenkt.
Ja.
Dat zijn echt wel hele andere tijden en mensen zoeken anders. Google Analytics ook zoiets, ook voor de SEO-wereld: vroeger stonden de zoektermen gewoon letterlijk terug in Google Analytics en kon je precies zien…
Ja! Heerlijk vond ik dat, ik mis het nog elke dag.
Ja en dat heb je dus niet meer, dus nu kun je dat proberen op andere manieren terug te halen maar er is gewoon heel veel veranderd daarin.
Weet jij toevallig waarom dat eruit is gehaald? Want eerlijk gezegd is me dat ontgaan?
Nee, met privacy heeft dat te maken.
Ah, oké.
Dus dat is met privacyregels, wetgevingen geweest. Waardoor ze die data niet meer door mochten sturen.
Ja.
Dat is in ieder geval het verhaal geweest, of dat werkelijk zo is…
Ja want tegelijkertijd staat het dus wel in Google Search Console, dus eigenlijk moeten we nu twee dingen openen om hetzelfde te weten.
Klopt, anders kun je nooit in Search Console weten welke zoekterm tot iets heeft geleid exact.
Nee, precies. Ja, ja.
Andere tools die wij zelf gebruiken zijn tools als SEMrush, bepaalde rank trackers gebruiken wij en een hele belangrijke… dat is eigenlijk geen tool, het is wel een tool maar het is geen tool die je verwacht, maar dat is je zoekwoord onderzoek. Dus ook daar zou ik ondernemers sterk in adviseren…
Ja.
Begin om een goed zoekwoord onderzoek te doen en breng eens in kaart, waar zoeken je mensen op. Dus breng die topics is bij elkaar, dus waar kunnen we over schrijven. Dus dat je dat goed in kaart hebt gebracht, welke content kunnen we nu eigenlijk gaan schrijven?
Ja en ik merk juist daar dat het heel lastig is voor ondernemers om dat zelf in kaart te brengen. Als ik ze vraag: waarop denk je dat jouw potentiële klant zoekt? Dan komen ze met dingen als ‘kopje koffie drinken’. Ja, het is echt ongelofelijk. En het is heel lastig om die stap te maken van wie ben ik, wat doe ik en wat is mijn product of mijn dienst, naar iemand die mogelijk op zoek is naar mij eventueel kunnen zoeken.
Ja, daar is de tip die ik in het begin gaf: neem dat verkoopgesprek op en haal alle vragen, dus je moet hem laten transcriben inderdaad dus ook, dus dat je hem om laten zetten naar tekst dat gesprek. En noteer daar alle vragen, want je zult zien in een verkoopgesprek hebben mensen vragen. En dan heb je het
Hmm Hmm.
Daar heb je je content. Dus als jij vijf of zes verkoopgesprekken opneemt en je laat die uitwerken in tekst en je haalt er alle vragen uit die de klant stelt, dan heb je genoeg content om de komende jaren mee aan de slag te kunnen.
Ja en ik zeg tegelijkertijd, als je dan inderdaad je website gaat vullen gewoon met de statuspagina’s, zorg dat daar de antwoorden op die vragen al in zit. Ga er niet vanuit dat die klant eerst die vraag stelt, maar geef de antwoorden. Wees mensen voor!
Juist.
Alleen daarmee al laat je zien dat je die expert bent hé. En we vliegen door de tijd heen, volgens mij kunnen wij hier ook dagen, weken misschien wel over praten. We hebben ons er jaren mee bezig gehouden.
Bijblijven op het gebied van online marketing
Maar ik wil zo toch graag even je voorbeeld horen en ik wil graag van je weten: hoe zorg jij dat je bijblijft? Want die online marketing door de geschiedenis heen, we hadden een redelijk afgebakend werkterrein en dat wordt groter en groter.
Ja een hele mooi vraag Chantal, ik moet daar ook in, ik ben daar zelf als persoon ook anders in gaan staan. Dus ik heb in het begin aangegeven, ik heb de keuze gemaakt om mij te specialiseren in online marketing.
Ja.
Om daarmee mijn bedrijf op te kunnen zetten, te laten groeien. Maar het was een bewuste keuze om dus voor online marketing te gaan, maar dat had theoretisch gezien ook een andere tak van sport te gaan. Ik ben een echte ondernemer en ik wil dus ook bedrijven bouwen. Dus wat ik nu doe: ik blijf zelf wel op de hoogte van alle zaken die er zijn…
Ja.
En doordat je zo’n brede ervaring hebt, begrijpt je ook dingen snel en kun je dingen ook heel snel plaatsen. En zelfs soms nog sneller dan iemand die daar eigenlijk specialist in is. Maar als je hem in het grotere geheel hangt, daar haken die mensen dan vaak weer af. Maar goed, wat ik nu doe: ik zorg dat de mensen binnen mijn bedrijf, die zijn eigenlijk nu de kennis van online marketing zeg maar.
Ja.
Dus daar proberen we ook tijd zoveel mogelijk tijd in te investeren en ik pretendeer ook niet dat ik alle kennis nog heb, want het gaat inderdaad zo snel. Dus ik probeer te zorgen dat we die kennis in huis hebben. Dus op die manier…
Ja.
Probeer ik ook wel bij te blijven.
Ja, dat zegt Timothy Ferriss ook in zijn bekende boek ‘The 4 hour work week’, alles wat je uit kunt besteden moet je uitbesteden als je wil groeien. Want je kunt gewoon niet op alles de nummer 1 blijven en groeien tegelijkertijd. En ik denk dat dat zeker voor online marketing geldt, als je soms alleen al kijkt hoeveel tijd je kwijt bent om een bepaalde tool goed onder de knie te krijgen… het is gewoon niet te doen om al die verschillende tools en al die verschillende social media platformen enzovoort, enzovoort, de beste zijn.
Nee.
Dat samenwerken is belangrijker dan ooit, als je het mij vraagt.
Ja. En als ik daar inderdaad nog eventjes op mag inhaken?
Ja, tuurlijk.
Dat is ook, er is zoveel mogelijk. En dat is ook wat eigenlijk bij klanten en bedrijven, ze worden eigenlijk verlamd door alle opties. Dus als jij als ondernemer of als bedrijf wat wij in dit geval doen, orde in die chaos kunnen scheppen… dat is waar ze eigenlijk naar op zoek zijn.
Ja.
Ze weten dat er van alles mogelijk is ze hebben zelf al veel gelezen, maar er komt gewoon te veel op hun af. En als jij degene bent die daar structuur in kunt aanbrengen, dat is denk ik ook als agency zeg maar één van je belangrijke meerwaardes.
Ja en dan kom je bij mijn grootste passie achter SEO en online marketing, dat is de strategie. Als je die strategie goed uit weet te zetten en daarin opneemt wat je wel en niet gaat doen, dan komen dingen tot leven en dan heeft het ook zin om veel te weten en te kunnen.
Ja, eens.
De keuzes van Karel Geenen
Ik wil langzaam richting de afronding. Ik heb nog wel een paar keuzes die ik je voor wil leggen en dan wil ik je vragen om er één te kiezen steeds. Dus ik geef steeds twee of drie opties en dan hoor ik graag van jou welke het dichtst bij jou ligt en aan het eind mag je als je dat leuk vindt, eentje toelichten.
Oké, leuk.
De keuze tussen long tail of short tail?
Long tail.
Push of pull?
Pull.
Missie, visie of strategie?
Visie.
Leuk! Even kijken de laatste: insteken op online aankoop of offline aankoop?
Ja, dan ga ik offline zeggen.
Ja, dat dacht ik haast al bij jou ha ha. En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd, welke zou jij graag willen toelichten?
Ik zou graag die van missie, visie en strategie willen toelichten.
Leuk.
Wij zijn zelf ook bezig geweest de afgelopen tijd met een dergelijk traject voor ons eigen bedrijf.
Hmm Hmm.
Hadden we al een aantal keer gedaan en ik denk de meeste bedrijven die al even bestaan, dat die dat al een aantal keer gedaan hebben. En we merken dat er nu ook echt tractie komt binnen ons bedrijf, puur omdat we de juiste keuzes hebben gemaakt of in ieder geval omdat we überhaupt keuzes hebben gemaakt. En als je dan gaat kijken naar je missie, dan durf ik wel te stellen dat er maar heel weinig bedrijven zijn die echt vanuit hun missie zijn gestart ooit. Ik durf er geen getal op te plakken, maar ik denk dat als er 1 op de 100 bedrijven echt vanuit een missie, vanuit een diepgewortelde missie van ik wil dit voor elkaar krijgen of ik wil dit voor elkaar krijgen… die dan ook wat breder gedragen kan worden. Als mijn missie om met mijn veertigste niet meer te hoeven werken…
Ha ha.
Ja dat is natuurlijk geen missie.
Nee, precies.
Zo zijn er maar heel weinig. Dus ik ben er wel van overtuigd dat je als bedrijf een missie kunt gaan ontwikkelen en dat je op een gegeven moment ook als je ergens voor wil staan en je wil groeien ook richting je klanten maar ook richting je eigen mensen, dat je ook een missie nodig hebt. Maar het begint met een visie. Als jij een visie hebt, van daar wil ik naar toe. Wat dat dan ook even is, maar als je dat helder voor ogen hebt, dan wordt het bedenken van een strategie in ieder geval ook een stuk makkelijker.
Ja.
Dus vandaar dat als ik zou moeten kiezen, zou ik voor die visie gaan. Omdat je daar ook de missie en de strategie bij kunt bedenken. Waarbij ik heel eerlijk durf te zeggen, want dan zullen mensen zeggen van huh, je hebt toch een missie en daar ga je dan je visie en je strategie op bedenken… maar ik zeg al, de meeste bedrijven zijn gewoon niet met een missie gestart maar eerder met een visie of met een idee. Dus vandaar mijn keuze voor visie.
Ja en je ziet ook dat als ze al een missie hebben, dat ze hem gaandeweg eigenlijk ook verliezen, hè.
De huidige visie van het bedrijf van Karel Geenen
Mag ik je vragen een tipje op te lichten van jouw of jullie visie op dit moment? Ik heb natuurlijk van een afstandje gezien dat die enorm is veranderd, tenminste van wat ik ervan meekrijg. Is dat een mooie afsluiter?
Ja, dat kan zeker een mooie afsluiter zijn Chantal. Ik denk, de mensen die onze website nu bekijken, als je daarnaar kijkt dan zie je dat wij ons heel duidelijk richten op showrooms. Dus wij richten ons op dit moment qua marketing op bedrijven die een product verkopen die je eigenlijk offline moet kopen. Vandaar ook net mijn keuze voor offline. Dit zijn vaak producten die je maar eens in je leven koopt of twee keer in je leven. Waar vaak ook een wat hoger bedrag aan vast hangt. En dat is dus ook de visie: dat wij willen de grootste showroom marketingclub worden van Nederland, de autoriteit op dat gebied.
Ja.
En dat is ook waar wij naar toe aan het groeien zijn. En ik zeg ook bewust van wij richten ons daarop, want wij hebben ook nog heel veel klanten waar we heel goed werk voor doen, die geen showroom hebben en die hoop ik ook nog heel lang als klant te hebben, want daar kunnen we ook nog hele goede dingen voor doen. Wij merken alleen, in onze marketing is het makkelijker om je echt op een bepaalde doelgroep te richten.
Ja, natuurlijk.
Want je kunt je wel op iedereen richten, maar dat maakt het gewoon heel erg lastig. En wij zien dat bijvoorbeeld voor de showrooms… ik geloof dat er nog heel veel showrooms zijn die over 20 of 30 jaar nog steeds bestaan en dan kunnen mensen mij zeggen ‘ja, met virtual reality en je kunt door de winkel lopen’. Dat zal allemaal wel, maar op het moment dat jij 10, 15 of 20 duizend euro voor iets moet gaan uitgeven zoals bijvoorbeeld een keuken of een nieuwe wand, natuurstenen wand of vloer, dan wil je dat gezien hebben, dan wil je dat aangeraakt hebben, geroken hebben, gevoeld hebben. En dat zal blijven. En vandaar dus ook mijn keuze voor offline. Wat we alleen zien is dat die bedrijven, die hebben een prachtige showroom, alleen het nadeel is: hun klanten die beginnen hun zoektocht tegenwoordig wel altijd online.
Ja.
Men loopt niet meer zo snel een showroom binnen. En daar richten wij ons op, wij zorgen dat jij als showroom, dat de customer journey van jouw klant die dus online begint, dat jij daar als bedrijf maximaal aanwezig bent en ervoor zorgt dat die klanten ook naar de showroom komen. En dat is dus ook de visie.
Ik vind het een hele mooie visie, ik zag hem en ik was gelijk enthousiast. Ik denk ja, het is duidelijk dat jij wat langer in die online marketing meedraait om te weten hoe dat werkt. Ik denk aan de andere kant wel dat je je klanten en de klanten van je klanten mogelijk her en der wat meer moet opvoeden dan bij een reguliere online marketing opdracht in die hele customer journey. Van waarom zou ik investeren in, als, enzovoorts.
Klopt Chantal en de makkelijke leads die zien dat zelf in en die kloppen dus ook bij ons aan. Aan de andere kant, er zijn er natuurlijk heel veel die moeten dat nog maar zien of dat ook echt zo is en of dat online en die zijn vaak wat lastiger te overtuigen. Die moet je inderdaad nog overtuigen, maar dat klopt. Dat is een iets traditionelere markt.
Ja. Nou we gaan het afronden. Helaas, helaas. Tot slot, hoe kunnen de luisteraars jou bereiken?
Nou mij persoonlijk kunnen ze bereiken door te zoeken op LinkedIn naar Karel Geenen, dan zie je heel snel de juiste persoon. En je kunt me altijd een berichtje sturen of een connectieverzoek. Ik connect in principe met iedereen, behalve als ze meteen iets proberen te verkopen aan mij.
Ja.
En anders kun je ook op onze website terecht: KGOM.nl
Hartstikke fijn. Ik zal het ook in de shownotes zetten voor de luisteraars. Dan wil ik jou tot slot hartelijk danken voor jouw tijd en voor alle input, alle tips. Ik denk dat veel van onze luisteraars daar goed mee geholpen zijn.
Oké, het was ook heel leuk om aanwezig te zijn Chantal!