Seizoen 1, Aflevering 3

Top 10 Terugblikken op Marketing in 2020

door | jan 15, 2021

In deze podcast kijkt Chantal Bakker van GLOBAL LEXIS Online Marketing terug op een jaar vol Marketing ontwikkelingen en vertelt zij wie we begin 2021 als gast kunnen verwachten zodat je als fanatieke marketeer vast de boeken van de best-seller auteurs kunt gaan lezen.

Probeer 2 maanden gratis podcasthosting

Zelf je eigen podcast beginnen? Ik mag je nu 2 maanden podcasthosting weggeven. Wil je daar gebruik van maken? Ga dan naar https://springcast.fm/ en voer de kortingscode in: miraclemarketing024

Mee discussieren?

Wil je meediscussieren over de genoemde onderwerpen, bijvoorbeeld op Twitter, Linkedin of Facebook, gebruik dan de hastag #miraclemarketingpodcast

Heb je vragen of wil je een keer als gast deelnemen?

Mooi! Wij horen graag van jou. Je kunt ons bereiken via info@miraclemarketing.nl

 

Host

Chantal Bakker van GLOBAL LEXIS Online Marketing

De Shownotes

In deze podcast kijkt Chantal Bakker van GLOBAL LEXIS Online Marketing terug op Marketing in 2020. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De gasten die geplanned staan voor 2021 (Bas Wouters, Evelien van Zeeland, Saartje de Wit en Rogier Brugman)
 • Klantgerichtheid – Customer Centric Marketing
 • Strategy first – Geen hap snap marketing
 • Salesfunnels / Customer Journey / Klantreis over meedere kanalen
 • Content is (still) king
 • Podcasting als snelst groeiende marketingtool
 • Google Analytics 4 – de nieuwste versie van Google Analytics
 • De 4 P’s of zelfs 5 P’s
 • Marketing Automation als Hubspot / Clickfunnels etc.
 •  Design Thinking
 • Influencing / Influencers

De boeken die genoemd worden

Chantal heeft het in deze podcast kort over de volgende Marketing Boeken:

 • Data-Bedreven Marketing van Danny Oosterveer (Te horen in Miracle Marketing Podcast #1)
 • Online Invloed van Bas Wouters & Joris Groen
 • Marketing Design met Customer Journey Mapping van Eveline van Zeeeland

Bas Wouters en Eveline van Zeeland komen begin 2021 overhun boek vertellen.

En verder…

Saartje de Wit werd in 2014 verkozen tot e-mail vrouw van het jaar. Saartje de Wit werd gezien als een toonbeeld van feminien leiderschap binnen de financiële sector: ‘Binnen OHRA heeft zij een belangrijke rol vervuld bij de ommezwaai van verkoopgerichte klantcommunicatie via post naar servicegerichte klantcommunicatie via e-mail.’

2 maanden gratis podcasthosting

Zelf je eigen podcast beginnen? Ik mag je nu 2 maanden podcasthosting weggeven. Wil je daar gebruik van maken? Ga dan naar https://springcast.fm/ en voer de kortingscode in: miraclemarketing024 

De transcriptie van de podcast

Miracle Marketing Podcast

Top 10 Terugblikken op Marketing in 2020

Dit is Miracle Marketing podcast nummer 3. Met een hoop tips en informatie over de line-up van volgend jaar. Met namen en boeken van gasten, die je misschien nu alvast wilt lezen, het is tenslotte bijna vakantie. Om te beginnen, wie verwachten wij volgend jaar? Evelien van Zeeland. Evelien van Zeeland is de winnares van de PIM marketing literatuurprijs, dezelfde prijs waarover Danny Oosterveer in podcast nummer 1 spreekt wanneer we het hebben over design thinking. Een interessant boek met een bijzondere lay-out, bijzonder mooi uitgegeven. Het is in de vorm van een [onverstaanbaar], met een best opvallende visie op marketing en een best opvallend vertrekpunt. Het boek heet, voor de liefhebbers: ‘Marketing design met customer journey mapping.

Miracle Marketing line-up voor 2021

Ik zou zeggen, begin maar vast met lezen want we hebben nog zo’n interessante lezer, we krijgen volgend jaar ook te gast: Bas Wouters. Bas Wouters spreekt over online invloed. Hij is getraind en opgeleid door het bekende Cialdini, die bekendstaat vanwege zijn theorie over beïnvloeding. Beïnvloeding is natuurlijk een heel belangrijk facet van marketing, iets wat wij met zijn allen doen nadat we hebben gezorgd voor bezoekers. Hoe zorgen we dat mensen het juiste gedrag vertonen? En dan heb ik het eigenlijk alleen nog maar over de website, want beïnvloeding zit natuurlijk overal in. Ik ben ook met dit boek begonnen met lezen en het leuke is dat mijn favoriete boek wordt in dat boek vermeld en dat is genaamd ‘Don’t make me think’. Ik vind die titel alleen al geweldig: laat me nou alsjeblieft niet nadenken, maak het me gewoon makkelijk. Daar gaan we het zeker met Bas over hebben.

Verder hebben we te gast: Saartje de Wit. Saartje de Wit heeft een belangrijke prijs gewonnen als het gaat over e-mail marketing en sinds ze die prijs gewonnen heeft, zit ze zelf in de jury en ze kan ons een hele hoop vertellen over e-mail marketing. Ze heeft veel ervaring met e-mail marketing voor grote corporate organisaties en ze heeft een geweldige energie als het gaat om hoe zet je dat in en wat is het belang van strategie, welke middelen kun je gebruiken, waar moet je op letten enzovoorts. Dat wordt zeker een hele interessant podcast.

Dan hebben we nog een interessante gast voor komend jaar geboekt staan en dat is Rogier Brugman. Rogier Brugman is een man van de Artificial Intelligence, maar hij houdt zich momenteel vooral bezig met local search van winkeliers. Dat is een hele specifieke, long tail branch, waar natuurlijk gezien de Corona crisis een hele hoop om te doen is, nu de winkeliers al in verplichte lockdown zitten. Ik ben erg benieuwd naar zijn visie, maar we moeten nog even geduld hebben.

Waar ik het verder met jullie over wil hebben: ik kijk altijd terug aan het eind van het jaar, voordat ik het nieuwe jaar start, van wat was nu eigenlijk het meest opvallende het afgelopen jaar, 2020 in dit geval. Ik zit zelf vanaf 1994 in de marketing en als ik eraan denk dat we bijna in 2021 zitten, dan moet ik concluderen dat dat alweer 27 jaar is, zeker omdat ik inderdaad in januari ben begonnen. Nou ja goed, dat is een detail. Maar 27 jaar klinkt, poe poe. Ik zal je zeggen, er was nog niet eens zoiets als internet. We hadden nog niet eens allemaal een computer en als we al een computer hadden was het een desktop en zeker geen laptop. Nou goed, een hele andere tijd. En terugkijken is altijd leuk, dus dat ga ik nu doen.

Terugkijken op het jaar 2020

Wat valt mij op als ik terugkijk naar 2020? Nou we hebben natuurlijk de onvermijdelijke discussie over Corona. En wat mij daaraan opvalt vanuit marketing perspectief is dat je twee soorten bedrijven hebt: je hebt bedrijven die in de stress schieten, in de paniek. En je hebt bedrijven die de hele crisis als een kans zien en daar een mooie gelegenheid van maken om hun strategie opnieuw te definiëren, bij te schaven, te optimaliseren. Wat wil je nou als marketeer nog meer? Dat zijn pareltjes van klanten waarvoor je heel veel kunt betekenen, die de waarde van marketing ook direct zien. Ik bedoel, ze hebben tenslotte al een verleden. Ik vond het een heerlijk jaar wat dat betreft en dan met name het strategische stuk.

Het vak marketingstrategie

Marketingstrategie heeft echt mijn hart gestolen daar ergens in 1994. Dat het niet gaat om het op elkaar stapelen van toepassingen, dat het niet een kwestie is van we hebben een hele lijst van dingen die we moeten afvinken, maar juist de relatie tussen die dingen onderling. Juist weten wanneer je wat moet inzetten voor wie. Dus in ons geval voor welke klant en voor welke klant van de klant. Een heerlijk vak, marketingstrategie. Eerlijk is eerlijk, ik krijg er geen genoeg van. Maar helaas wordt het toch nog vaak overgeslagen en zie je dat veel bedrijven hun marketing baseren op een soort dikke duim visie. Ik was recent nog bij een succesvol, redelijk groot bedrijf. Oprecht succesvol, groeiende ook. Een familiebedrijf dat aan het door ontwikkelen is. En om nou te zeggen dat ze een marketingafdeling hebben, niet echt. Wonderlijk gewoon. Het kan dus allemaal wel zonder marketing, maar moet je je voorstellen wat je kunt bereiken als je die marketing wel toevoegt.

Salesfunnel of customer journey 2020

Nummer 3: want ik heb zo’n beetje een top tien opgesteld. Wat mij opviel het afgelopen jaar is dat steeds meer klanten vragen om een salesfunnel. Het woord ‘salesfunnel’ begint een wijdverspreid begrip te worden. Het is niet alleen meer iets wat wij marketeers in ons hoofd hebben, in feite is dat nooit veranderd. We hebben altijd gedacht, hoe krijgen we de potentiële klant in beweging, zodat hij uiteindelijk overgaat tot conversie? Maar het opsplitsen in stapjes, kijken van waar komt hij binnen, de mate van interesse daarin meten, zorgen dat die mate van interesse daarin toeneemt, het volgende stapje aanbieden, hopelijk profiteert hij dan… profiteert hij niet, dan bieden we een soort van looping aan, een alternatieve route, dat hele concept van salesfunnel, ook wel customer journey of de klantweg genoemd, dat besef lijkt te zijn toegenomen in 2020 en dat is natuurlijk prachtig. Verschillende tools die daartoe bijdragen, maar daar gaan we het vast komend jaar nog een keer uitgebreid over hebben.

Content is king

Nummertje 4: de oude klassieker. Ik haal hem nog maar een keer uit de kast: content is king. Ja beste mensen, we komen er gewoon niet onderuit. We moeten en zullen meer en meer en betere en betere content moeten creëren. Het leuke is dat het aantal kanalen is toegenomen en tegelijkertijd is dat een belangrijke oorzaak van veel stress bij bedrijven die hun marketing zelf willen doen. Dus content heeft allerlei vormen. Video content wordt natuurlijk steeds belangrijker, daar waren we al een tijdje mee bezig. Geschreven content moet aan steeds hogere eisen voldoen, dus het gaat niet alleen om kwantiteit maar ook om kwaliteit. De richtlijnen voor SEO, de hoeveelheid concurrentie op een onderwerp is toegenomen. Dus ja, content is echt niet zo eenvoudig als het lijkt, wil je daarmee succesvol zijn. Maar het is wel belangrijker geworden. Dus ik zou zeggen, ik houd van content. Je kunt mij voor de gekste onderwerpen porren om daar even helemaal voor uit mijn dak te gaan. Het kan niet gek genoeg zijn en het is altijd heerlijk als je ziet wat voor waarde je ook direct kunt leveren. Want laten we eerlijk zijn, content mag eigenlijk nooit de intentie hebben dat het alleen maar een marketingtool heeft. Het is ook vooral van belang dat je gaat kijken: welke waarde geef ik daarmee weg aan de luisteraar of lezer of kijker, zodat hij is verrijkt. Ik vergelijk het wel eens met het verschil aan de universiteit tussen wetenschapsfilosofie of literatuurfilosofie, wat is nou het verschil tussen lectuur en literatuur? Lectuur heeft alleen maar als doel vermaak en literatuur heeft als doel dat het de lezer ook voorgoed verandert. Nou dat vond ik zo’n mooie definitie toen ik zelf Engelse taal- en letterkunde studeerde, ergens voordat ik met marketing begon. En ik denk dat hetzelfde met content geldt. Alleen maar content creëren om beter vindbaar te worden, dat is een beetje zoiets als lectuur. Vaak prikkelt het te weinig, raakt het te weinig en je voelt ook gewoon dat de schrijver, dat de passie een tikje ontbreekt.

Het snelst groeiende content middel: de podcast

Nummer 5 in mijn terugkijk top 10 voor 2020: het nieuwste snelst groeiende content middel, ja daar komt ‘ie, daar komt ‘ie: dat is natuurlijk de podcast! Je ziet ze aan alle kanten als paddenstoelen uit de grond schieten, een beetje gerenommeerde krant heeft tegenwoordig een aantal podcasts aan zich weten te binden. Tijdschriften hebben een podcast, radioprogramma’s hebben een podcast. Soms heb je zelfs radioprogramma’s die volledig gevuld zijn met podcasts, of dat je eigenlijk niet meer weet: luister ik nu naar een radio of luister ik nu naar een podcast? Het aantal players is toegenomen en we hebben dus, zoals we net gehoord hebben, Springcast als eerste Nederlandse podcast host. Hoe mooi is dat? Een podcast host waarvan de server ook echt in Nederland staat, met ondersteuning in de Nederlandse taal, afgestemd op de Nederlandse markt. Een echte aanrader, beste mensen. Je vindt ze onder Springcast.fm en zoals je net in de reclame al hoorde: wil je twee maanden gratis gebruik maken van Springcast podcast hosting, dan gebruik je de kortingscode van de Miracle Marketing podcast, die is ‘miraclemarketing024’ allemaal in kleine letters, deze vind je ook in de shownotes. Dus ik zou zeggen, lekker aan het podcasten met zijn allen. Want podcasten is ook nog eens door Google aangenomen als nieuw onderdeel van de indexatie, dus de waardebepaling van jouw website of jouw online activiteiten op bepaalde keywords. Google heeft op een hele mooie manier de podcast geïntegreerd in de zoekresultaten. Als je simpelweg zou zoeken op dit moment naar ‘Miracle Marketing podcast’ in Google, dan zie je de afleveringen daar in mooie kleine vierkantjes inclusief logo direct verschijnen. Wij zijn daar blij mee.

Nieuwe versie Google Analytics

Terugkijktip nummer 6: er is een nieuwe versie van Google Analytics uitgekomen, ja heus! Het is Google Analytics nummer 4, speciaal voor de marketeer. Nou zou je zeggen, maar Google Analytics was toch al voor de marketeer? Ja dat klopt, maar de gebruiksvriendelijkheid is flink toegenomen. Dus ik zou zeggen, heb je een momentje over deze vakantie? Zet je nieuwe versie van Google Analytics op de site. Maar met één kanttekening: je kunt de resultaten van je oude Google Analytics niet overdragen naar de nieuwe Analytics. Dus het is het één of het ander. Je kunt helaas dan de nieuwe resultaten, de nieuwe statistieken niet meer vergelijken met je oude statistieken van het afgelopen jaar. Maar juist daarom is het misschien wel een goed moment zo tegen het einde van het jaar, om over te stappen op Google Analytics 4, met een makkelijkere user interface en usability voor de marketeer. Er gaan verhalen dat je ze ook tegelijkertijd kunt installeren op een website en dat je ze ook naast elkaar kunt gebruiken. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar wie weet. En dat brengt mij ook op het punt: beste mensen, als je iets hoort waarop je iets zou willen zeggen, dan hebben wij de hashtag #miraclemarketingpodcast ter beschikking. Om bijvoorbeeld op Twitter of Facebook of Linkedin kan natuurlijk ook, mee te discussiëren over het onderwerp. En zeg je nu, ja maar ik weet daar heel veel vanaf en je gaat er wel erg vlug overheen? Stuur me dan een mailtje op info@miraclemarketing.nl en wie weet ben jij onze volgende gast.

De P’s van Kotler

Terugkijktip nummer 7: nu ga ik echt terug in de tijd en er zullen vast een aantal mensen zijn die mij uitlachen en die zeggen, ja maar wij weten tegenwoordig toch beter? Ik ga hem toch noemen: de 4 P’s of de 5 P’s van Kotler. Ik houd altijd de 4 aan en zie de 5e als extraatje. Maar het komt neer op de klassiekers, voor de mensen die ze niet 1,2,3 op kunnen noemen: product, price, place, promotion en personnel. De vier belangrijkste deelgebieden van de marketing die allemaal tot het fenomeen ‘marketing’ behoren. En wat schetst mijn verbazing meer en meer? Dat er steeds meer marketeers zijn, die zichzelf alleen maar met promotion bezighouden. En dat is natuurlijk ook heel verleidelijk, omdat daar enorm veel online marketingtools voor verschijnen elk jaar weer. Alleen al die Analytics tools waar we het net over hadden, er zijn eindeloze reeksen alternatieven voor Google Analytics. Er zijn eindeloze reeksen SEO keywords, marktonderzoek tools, marketing automation tools, je kunt het zo gek niet verzinnen. En eigenlijk gaat het voornamelijk over die promotion, de P van promotion. Terwijl marketing natuurlijk veel meer is, marketing begint al bij de ontwikkeling van je product.

In opkomst in 2020: design thinking

Dan gaan we door naar terugkijktip nummer 9: de ontwikkeling van jouw product of dienst, ook daar is een kreet die in 2020 meer en meer werd gebruikt, dat is de kreet ‘design thinking’. Op universiteiten een erg populaire kreet, in de marketing hoor ik hem nog niet heel vaak terugkomen en in de praktijk denk ik: is dat niet wat wij marketeers eigenlijk altijd al een beetje deden? Ja, maar onze klanten hebben te vaak de hoop dat als wij met het Miracle Marketing toverstafje zwaaien, dat daar een resultaat uitkomt en dat ze nooit meer wat hoeven te doen. Nou, design thinking gaat over dat je een nieuw product, concept, dienst, strategie of wat dan ook, kan van alles zijn, ontwikkelt en hem al lanceert lang voordat deze klaar is. Dus in de design fase zet je hem al beschikbaar voor potentiële klanten, je vraagt die klanten om feedback, je laat die klanten meedenken, vraagt de klanten naar de behoefte naar wat ze missen enzovoorts. Je kunt allerlei, afhankelijk van wat je aan het designen bent, vragen stellen. Je kunt ze ook verleiden, dan kom je bij waar ik het met Danny Oosterveer in de eerste podcast ook over had, ga je klantgedrag meten op basis van gedrag of ga je vragen aan de klant ‘wat zou je doen als’? Dus vraag je het, of meet je het? Nou en bij design thinking kan dat natuurlijk ook beide, maar het leuke is dat je door op deze manier te werken dichter bij de behoefte van de klant zelf komt en daar draait het uiteindelijk om. Want als die potentiële klant zich herkent in ons aanbod, het aanbod dat wij als marketeer voor onze klant promoten, dan is de kans groot dat hij daadwerkelijk overgaat tot action, actie. En daar gaat het allemaal om.

Influencing & social marketing

Tot slot hebben we natuurlijk als 10e tip het hele fenomeen influencing of social marketing, hoe je het maar wil noemen. De invloed die andere hebben op ons aankoopgedrag in feite. Kotler had het er in zijn boek ‘Marketing 4.0’ al over, dat er toch wel een flinke verschuiving heeft plaatsgevonden. Was het in de jaren ’80 en ’90 zo dat wij als marketeer cq reclameontwikkelaar onze potentiele klanten met pushboodschappen konden vertellen wat de waarde van iets was of is, de huidige eindklant die is eerder geneigd te geloven wat die peer, dus de mededoelgroep over iets zegt. En dus zijn referenties belangrijk, die moeten authentiek zijn. Het heeft echt geen zin om een paar pagina’s vol met fake referenties te schrijven. En dat zie je ook terug die influencing, in dingen als podcasting, video/vlogging, Youtube kanalen zowel voor jong als oud. Dus influencing, ik denk dat we dat woord ook het komend jaar steeds vaker gaan horen, van hoe zorg je nou, en mogelijk kunnen we het daar ook met Bas Wouters van online invloed eens over hebben, dat je bij je doelgroep komt en dat je hem beïnvloedt op een manier zoals die eindklant dat zelf wil horen. Het zijn eigenlijk allemaal basis vragen in de marketing, het zijn in zekere zin geen echt nieuwe onderwerpen. Misschien hooguit de Google Analytics 4, maar goed dat is gewoon een upgrade en het groeien van podcasts als marketingmiddel. En voor de rest zijn het bestaande middelen waarbij het accent is verschoven.

Op de hoogte blijven van de Miracle Marketing podcasts

Vond je dit nou een interessante podcast? Dan wil ik je vragen om je te subscriben, zoals ze dat zo mooi zeggen op bijvoorbeeld Spotify of Apple podcast of rechtstreeks op de website www.miraclemarketing.nl, zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe Miracle Marketing podcasts en wij jou kunnen bereiken als wij denken dat wij weer een nieuwe, waardevolle aflevering voor je hebben. Ik heb tot slot nog een hele andere aanbieding en die is voor detaillisten, retailers en horecaondernemers in Nijmegen en Beuningen. De Gemeente Nijmegen start vandaag op 22 december 2020 met het uitgeven van vouchers voor subsidie bij de digitalisering. Dus heb jij behoefte aan ondersteuning bij jouw digitalisering, dat kan zijn in de vorm van een nieuwe website, een nieuwe webshop, ondersteuning bij de zoekmachine optimalisatie, bij de social media, bij online advertising, strategiebepaling… alles wat we maar kunnen doen om met behulp van digitalisering jouw omzet te doen stijgen ten tijde van de lockdown voor deze beroepsgroepen. Daar kun je een subsidie voor ontvangen door een offerte aan te vragen, een voucher toegewezen te krijgen, die je vervolgens kunt inleveren en tot wel 2500 euro aan subsidie maximaal. Dus best interessant! Wil je er meer over weten, je kunt mij erover vragen. Ik ben door de Gemeente Nijmegen erkend als één van de gevalideerde ondernemingen in de regio, door een e-mail te sturen aan info@miraclemarketing.nl. Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb, ik hoop dat jullie er ook leuke leestips uit gehaald hebben en ik hoop dat jullie enthousiast zijn geworden over de line-up van volgend jaar en dat jullie nog vaak naar de Miracle Marketing podcast zullen luisteren.

Heb je deze podcast al geluisterd?

0 reacties